Організму пора прокидатись—за вікном весна! Та ти й досі в сплячці… Підозрюю, проблема у нестачі вітамінів і внутрішньому виснаженні. Відомі блогери, автори журналів про здоровий спосіб життя, і навіть твоя колега вже знають про існування суперфудів, а ти? Нумо з’ясовувати.
Що таке суперфуди?
Я також люблю робити усвідомлені помилки в раціоні: забувати про склянку води натще, пропускати сніданок, а натомість їсти вуглеводну вечерю. Нас таких немало . Але організм відразу реагує на ці необдумані кроки і подає умовні сигнали: «Зупинися, я втомився». І тоді я таки зупиняюсь, повертаюсь до правильного харчування, дотримуюсь раціону і більше відпочиваю.
Та що робити, коли відновити сили потрібно в максимально короткий термін? Звернутись до дієтолога чи інтуїтивно змінити щось у раціоні?
Суперфуди — це рослинні продукти з надвисокою концентрацією білка, вітамінів, антиоксидантів, незамінних кислот і незначною калорійністю. Вони не штучно виведені, а давно відомі на нашій планеті і споконвіків входять до щоденного раціону народів Тибету і Амазонки. Суперфуди лише недавно стали відомими і популярними в Західному світі.
Що належить до суперфудів?
До суперфудів належать: ягоди годжі та асаї, водорості спіруліна, крупа кіноа, насіння чіа тощо. Розповім, чим же саме помічні кожен із заявлених суперфудів.
Отож:
- Ягоди годжі – джерело вітаміну С. Його вміст у цьому продукті в сотні разів більший, ніж у цитрусових. То ось що справді рятує від застуди! Окрім цього, ягода годжі містять також вітамін А і близько 1 гр білка, а також амінокислоти й полісахариди. Родом вона із Монголії і Центральної Америки.
- Насіння чіа – джерело кислот і антиоксидантів. Ними вегани, як правило, замінюють яйця при приготуванні десертів.
- Водорість спіруліна славиться високим вмістом протеїну і вмістом вітаміну В12.
- Ягоди асаї містять рекордну кількість антиоксидантів, а також жирні кислоти, мінерали, вітаміни, клітковину. Ростуть у Південній Америці.
Українські медики в одному із телевізійних проектів перевірили вплив цих ягід на собі. І, знаєте, — ефект є! Вміст вітамінів після регулярного вживання суперфудів впродовж 2-ох тижнів нормалізувався. Натомість, при вживанні вітамінних препаратів особливих змін не відбулося. Але! Один із учасників досліду впродовж 2-ох тижнів не пив ані вітамінів, ані не споживав суперфудів, проте дотримувався правил раціонального харчування, і досягнув аналогічного ефекту.
Чи існують українські аналоги екзотичних дивопродуктів?
Не повіриш, але, звичайно ж, існують! І вони зовсім не стоять на прилавках поруч із преміум-продукцією.
До них насамперед належать:
- Вівсянка (цільнозернова, звісно!) містить велику кількість вітаміну В6, заліза і марганцю. Славиться властивістю знижувати рівень холестерину в організмі.
- Насіння льону містять корисні кислоти Омега-3 і вітамін А. Є джерелом рослинного білка, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень цукру в крові. Додавайте льон до випічки і каш, це дуже корисно!
- Шипшина також багата вітаміном С і, на відміну від ягід годжі, росте мало не в кожному куточку України.
Поки ти дочитуєш текст, я вже за крок від того, щоб придбати в Інтернет-магазині насіння чіа, кілограм якого вартує близько 250 грн. Чи краще зупинитися на вівсянці, як думаєш? 😉